Ta vara på rabarber!

Har du kvar rabarber? De växer ju så det knakar, och egentligen är det bara de första späda rabarbern som är godast, men har du kvar rabarber kan du faktiskt ta till vara dem om de inte är allt för stora och träaktiga. Här får du några tips på vad du kan göra med dem:

Gör rabarbersaft:

1 kg skurna bitar av rabarber (cirka 2 liter)
5 dl vatten
450 g strösocker (cirka 5 dl)
1 krm (kryddmått) natriumbensoat

Så här gör du

1. Koka rabarbern med lite vatten i en gryta, låt koka först utan lock, sedan med lock i 10 minuter.
2. Mosa sönder sedan rabarbern med en slev. Låt stå i cirka 5 minuter.
3. Sila saften och låt självrinna genom silduk i cirka 30 minuter.
4. Mät saften och häll tillbaka den i en rengjord gryta med sockret. Låt det sjuda i 10 minuter. Skumma väl. Tillsätt eventuellt natriumbensoat utrört i lite vatten.
5. Häll upp i rengjorda, varma flaskor. Sätt på korken och förvara svalt.

Gör rabarbermarmelad:


1 kg rabarber (cirka 2 liter)
1 dl vatten
900 g strösocker (cirka 1 liter)

Så här gör du

1. Dra bort skalen på rabarbern.
2. Skär dem i tunna skivor.
3. Låt koka upp långsamt med socker. Koka utan lock på medelvärme i 20–30 minuter, rör om då och då.
4. Skumma väl. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar.

Så här gör du ett marmeladprov: Häll en liten klick marmelad på en kall tallrik. Dra med en tesked igenom klicken med marmelad. Om den stelnar är marmeladen klar.

4 sep 2017